2. Huidplooi- en omtrek meetinstructies

Huidplooimeters/Calipers meten hoe dik je huid is. Hoe meer vet je onder je huid hebt, hoe dikker deze zal zijn. Door je huid samen te knijpen, creëer je een huidplooi. De caliper meet de dikte van die huidplooi. Dit stelt ons in staat om objectief je vetverlies te monitoren.

Het gebruik van calipers

Wanneer je calipers gebruikt, is het belangrijkste verreweg om altijd exact dezelfde plekken te gebruiken. Let hierbij op moedervlekken, huidstriemen, deukjes, spier uitsteeksels, of andere referentiepunten die je kunt herkennen wanneer je je huid samenknijpt, keer op keer. Consistentie in je meettechniek is alles.

vetpercentagemeter_pro_1.png

Er zijn geen magische plekken, dus zie de plekken hieronder als een ruw gebied waar je een plek moet vinden die je keer op keer weer makkelijk kunt vinden en gebruiken.

Zorg ervoor dat je telkens dezelfde hoeveelheid huid samenknijpt: Zoveel mogelijk werkt doorgaans goed, als je tenminste niet veel vet op een locatie hebt. Anders moet je ervoor zorgen dat je een consistente methode hebt om een bepaalde hoeveelheid huid te nemen.

Om de nauwkeurigheid te verbeteren, meet je de huidplooi per plek 5x en noteer je vervolgens alle 5 de metingen in je log. Dit kan dus bijvoorbeeld 9.5, 9.5, 9.5, 10.5, 9.5 zijn.

Caliper kopen

Bijna net zo belangrijk als je meettechniek, is het bezitten van een daadwerkelijk goede caliper. De meeste calipers zijn ruk. Ik raad de volgende aan, hij doet zijn werk en is goed betaalbaar.

https://xxlnutrition.com/nl/afvallen/vetpercentagemeters/vetpercentage-meter-pro-1-stuk

Hoe meet je de huidplooien op?

Hierbij foto’s hoe je de plooien kunt meten met daaronder extra instructies over hoe je de huidplooien moet opmeten. De plooien zijn puur voor jezelf en ze zijn niet om je vetpercentage te berekenen. De meeste formules daarvoor zijn niet nauwkeurig en onderschatten je vetpercentage aanzienlijk.

Suprailiac

Pak een huidplooi boven en parallel aan je rechter bekkenrand. De huidplooi is ongeveer diagonaal.

Abdominal

Pak een verticale huidplooi ongeveer 2-3 centimeter rechts van je navel. Zelf heb ik een mini moedervlekje en gebruik ik die elke week als referentie punt :)

Dijbeen

Terwijl je op je linkerbeen staat, kun je een verticale huidplooi pakken in het midden van je rechterbeen. Als je geen plekken kunt vinden als referentiepunt, gebruik dan de lengte van je hand als referentie, voor hoever je de huidplooi op je been pakt. Dus bijvoorbeeld de top van je middelvinger op het bovenste punt van je knieschijf plaatsen. Boven de achterkant van de palm van je hand wordt dan je referentiepunt.

Voor vrouwen kan deze wat lastiger zijn, aangezien vrouwen meer vetopslag hebben op de bovenbenen. Lukt het echt niet, houd het dan bij een dijbeen omtrekmeting.

Zelf heb ik een moedervlekje op mijn bovenbeen en gebruik ik die als referentiepunt.

Omtrek opmeten

Meet lint kopen

 https://xxlnutrition.com/nl/fitness-meetlint-1-stuk

Buikomtrek

Een nadeel van het opmeten van je buikomtrek, is dat het beïnvloedbaar is door de vochtbalans (opgeblazen raken), maag-darminhoud en door spiermassa wat op lange termijn wordt opgebouwd.

Instructies

  1. Meet je buikomtrek nuchter in de ochtend, na toiletbezoek.

  2. Meet jezelf op als je je buik geheel aanspant of ontspant. Alles daar tussenin is geen objectieve benchmark. Mijn voorkeur gaat uit naar aanspannen.

  3. Meet jezelf rond navelhoogte en zorg ervoor dat het meetlint horizontaal blijft. Bevindt je navel zich lager dan taillehoogte, meet dan ter hoogte van je bekkenrand. Consistentie is alles.

  4. Voer de meting liever vaker per week uit. Minimaal 2x per week.

Probeer niet te veel te variëren tussen de apparatuur die je gebruikt, aangezien er onderling kleine afwijkingen kunnen zitten.

Dijbeen omtrek

De bovenbenen zijn minder beïnvloedbaar door de vochtbalans, maar ze kunnen wel in verhouding sneller toenemen door de toename van spiermassa. Het is belangrijk om je bovenbeen net onder je bilspier (breedste punt) van je been op te meten. Dat is vaak de beste benchmark. Als je een vrouw bent kun je ook nog je heupomtrek bijhouden (breedste punt van je heup).

Borst omtrek

Voor mannen is er gekozen voor een borstomtrek, dit is immers een belangrijke spiergroep. De borstomtrek is vaak wel wat lastiger om consistent juist te meten dus ik raad je aan dit te laten doen of te zorgen dat je goed in een spiegel bekijkt of alles op de juiste plaats zit.

  1. Plaats het meetlint op tepelhoogte, net onder de oksel.

  2. Sta ontspannen

  3. Bekijk ook in de spiegel of het meetlint overal op dezelfde hoogte zit

  4. Het is aan te raden de meting vaker per week te doen

Heup omtrek

Voor vrouwen is er gekozen voor een heup/billen omtrek, dit is immers vaak de favoriete spiergroep van dames. Het meten van de heup/billen doe je door het meetlint op het breedste punt te houden. Bekijk goed in de spiegel rondom of het meetlint gelijk zit. Doe dit zonder kleding, of alleen met ondergoed aan.

Arm/bicep omtrek

Als leuke extra kun je ook de omtrek van je armen bijhouden, kies hierbij voor je dominante arm. Zorg dat je voor de spiegel staat, doe het lint om je arm en span je bicep maximaal aan en trek het lint strak. Meet op het breedste punt van je arm.

Wat moet je nu registreren?

Je mag de huidplooi- en omtrekmetingen allebei registreren. In principe werken huidplooimetingen beter wanneer je vetpercentage lager is dan 30% (voor vrouwen 40%).

Met een hoger vetpercentage wordt het lastiger om de huidplooien goed op te meten.

Je kunt dan gebruik maken van omtrekmetingen. Met een lager vetpercentage is het in principe al voldoende om alleen de huidplooien bij te houden.

Vorige
Vorige

1. Lichaam ’s progressie bijhouden

Volgende
Volgende

3. PROGRESSIE FOTO’S